Atentie, din 20 mai 2018, intra in vigoare prevederile O.G. nr. 14/201 ! Cum evitati suspendarea inmatricularii ?

Home/Uncategorized @ro/Atentie, din 20 mai 2018, intra in vigoare prevederile O.G. nr. 14/201 ! Cum evitati suspendarea inmatricularii ?

Incepand cu data de 20 mai 2018, intra in vigoare prevederile O.G. nr. 14/2017 privind suspendarea inmatricularii vehiculelor.

Noua lege prevedere ca suspendarea inmatricularii isi va face efectul in urmatoarele situatii:

1) In cazul anularii sau expirarii valabilitatii inspectiei tehnice periodice ( I.T.P )

2) In cazul netransmiterii dreptului de proprietate a vehiculului de catre noul proprietar in termenul prevazut de lege de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului in vederea platii impozitului (90 de zile de la data inscrisa in contractul de vanzare-cumparare).
Sanctiunea contraventionala prevazuta de lege in aceste cazuri este amenda din clasa a IV-a de sanctiuni, retinerea certificatului de inmatriculare si a placitelor de inmatriculare.

Pentru a evita una din situatiile de mai sus se recomanda urmatoarele masuri preventive:

1 – Verificati data expirarii inspectiei tehnice periodice (I.T.P) si efectuati-o in termenul inscris pe certificatul de inmatriculare (data valabilitatii fiind comunicata automat de catre Registrul Auto Roman si preluata in aceeasi masura in sistemul de evidenta al DRPCIV).
2 – Asigurati-va ca, in cazul in care achizitionati un vehicul, trebuie sa il transcrieti pe numele dumneavoastra in urmatoarele 90 de zile. Este recomandabil sa verificati cu atentie data intocmirii contractului de vanzare cumparare sau in situatia in care il achizitionati de la o alta persoana decat proprietarul acestuia, data vanzarii sale initiale.

Pentru a putea verifica starea inmatricularii unui vehiculului, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor va pune la dispozitie pe site-ul propriu, la adresa https://www.drpciv.ro/services.html?linkIframe=inmatriculareMasina (sectiunea servicii online – stare inmatriculare) o aplicatie prin intermediul careia aveti posibilitatea de a verifica in timp real daca inmatricularea este suspendata sau valida.

Suspendarea inmatricularii este strict o operatiune administrativa care consta in interzicerea temporara a dreptului de a pune in circulatie si a utiliza un vehicul pe drumul public si nu presupune anularea inmatricularii.

Amenda ce o risca soferii care vor circula in continuare cu o astfel de masina vor primii pentru lipsa Inspectiei Tehnice Periodice valabile, cat si una pentru condusul in timpul suspendarii inmatricularii, o amenda ce poate ajunge chiar si la 5.800 de lei. In prezent, conducerea pe drumurile publice a unui automobil care are ITP-ul expirat ii poate aduce soferului acelui vehicul o sanctiune ce consta in cel putin 9 si cel mult 20 de puncte-amenda, adica o amenda cu o valoare intre 1.305 si 2.900 de lei.

O veste buna pentru cei care circula cu masini ce nu au fost raportate la unitatea fiscala de care apartin, este ca legea nu functioneaza retroactiv, ci doar la cele ce vor urma dupa data de 20 mai 2018, cel putin momentan. Acestia vor putea circula in continuare deoarcere momentan nu exista o baza de date care sa ii comunice politstului rutier cand a fost achizitionat acel vehicul si daca termenul de 90 de zile a trecut sau nu.

Dupa data de 20 mai 2018, orice cumparator sunt obligati ca la achizionarea unui vehicul sa il treaca pe numele lor si in special sa fie luat in evidenta unitatilor fiscale.

Modalitati prin care organele legii pot determina cand a fost achizitionat un vehicul, pana cand se vor stabili exact normele de punere in practica a noii legi, sunt urmatoarele:

1 – Rubrica ” Instrainat catre . . . ” de pe spatele talonului.
Completarea acestei rubrici ( a carui completare o recomandam oricarei persoane ce planuieste sa isi vanda masina personala, tocmai pentru a evita una din situatiile in care cumparatorul nu va transcrie dreptul de proprietate ) prevede ca cel care a achizitionat vehiculul respectiv are la dispozitie o perioada de 90 de zile pentru a transcrie dreptul de proprietate si a o inregistra la unitatea fiscala de care apartine. In cazul in care Politia Rutiere constanta ca ati depasit termenul legal de 90 de zile de la data specificata in rubrica „Instrainat catre . . .” riscati o amenda consistenta cat si retinerea talonulului si placutelor de inmatriculare.

2 – Raportarea achizitionarii vehiculului la unitatea fiscala
La achizitionarea unui vehicul vanzatorul mentioneaza numele cumparatorului la eliberarea certificatului de radiere. Desi transcrierea fiscala se va face automat catre persoana mentionata in contractul de vanzare-cumparare drept cumparator, unitatea fiscala va transmite informatia ca persoana respectiva a achizitionat acel vehicul si in cazul in care cumparatorul nu se prezinta in termenul legal de 90 de zile la unitatea fiscala de care apartine in vederea finalizarii procedurii de transmitere a proprietatii, unitate fiscala va informa Politia cum ca vehiculul respectiv are inmatricularea suspendata.

3 – O baza de date comuna intre unitatea fiscala – Politie
Pana in momentul de fata, politistul putea verifica cand a fost achizitionat vehiculul doar verificand rubrica ” Instrainat catre . . .” , dar de acum lucrurile se vor schimba in sensul ca aceasta baza comuna ii va da sansa politistului rutier ca in cazul unui control de rutina sa afle data achizitiei vehiculului, data expirarii I.T.P-ului, asigurarii, etc. De acum ei isi vor putea dea seama daca ati cumparat un vehicul si nu ati inregistrat-o la unitatea fiscala de care apartineti, pentru a evita plata impozitului.

By | 2018-05-17T11:36:37+00:00 mai 17th, 2018|Uncategorized @ro|0 Comments

Leave A Comment