Peste 109 milioane de euro vor fi investite in cadrul programului Interreg V-A Romania-Bulgaria

Peste 109 milioane de euro vor fi investite in cadrul programului Interreg V-A Romania-Bulgaria 2014-2020 in regiunea de granita dintre cele doua tari. Acest lucru a devenit clar la cea de-a 10-a reuniune a Comitetului European de monitorizare a programelor transfrontaliere, care a avut loc in vechea capitala a Bulgariei, Veliko Turnovo, pe 22 martie. A fost co-prezidata de ministrul adjunct al Bulgariei pentru Dezvoltare Regionala si Lucrari Publice – Denitsa Nikolova. Au fost aprobate in total 74 de proiecte noi intre partenerii din cele doua tari in cadrul celei de-a 3-a cereri de propuneri.

 

„Programul de cooperare transfrontaliera dintre Bulgaria si Romania este unul dintre programele cheie pentru dezvoltarea teritoriala a regiunii de granita de pe ambele maluri ale Dunarii si are un efect pozitiv asupra regiunilor. Astfel, sustinem cresterea economica si ocuparea fortei de munca in zona de frontiera „, a spus ministrul regional adjunct.

 

Denitsa Nikolova a remarcat ca printre proiectele aprobate se numara doua de la Agentia de Infrastructura Rutiera si se refera la reabilitarea unor sectiuni importante din Bulgaria si Nord-Vest, ceea ce are o importanta deosebita pentru conectivitate. Aproximativ 4 milioane de euro vor fi investiti in reabilitarea a aproximativ 10 km de drumul de clasa a 3-a Gulyantsi – Dolna Mitropolia pe teritoriul districtului Pleven. Cel de-al doilea proiect este de aproape 3 milioane de euro si are in vedere modernizarea unei portiuni de drumuri de 7,7 km a drumului II-81 Kostinbrod-Berkovitsa-Montana, care va asigura accesul Berkovitei la coridorul IV de transport.

 

„Imbunatatirea actiunilor comune pentru interventia in situatii de urgenta” a Directiei Generale „Siguranta in caz de incendii si protectia populatiei” se numara printre proiectele aprobate. Acesta va fi finantat cu peste 1 milion de euro. Se vor acorda 3 milioane de euro pentru Agentia Executiva a Administratiei Maritime pentru infiintarea Centrelor de salvare de urgenta in Ruse, Lom (Bulgaria) si Turnu Magurele (Romania) in scopul prevenirii si depasirii dezastrelor legate de navigatia pe Dunare.

 

Exista un interes serios si un numar mare de candidati la apel. Acesta este un indicator real ca programul ofera oportunitati excelente institutiilor si organizatiilor din regiunea transfrontaliera de a-si pune in practica ideile pentru a face fata provocarilor comune. Mai mult, proiectele sunt de inalta calitate, a declarat ministrul adjunct Nikolova. Ea a mentionat ca, prin programul lor comun si cooperare, Romania si Bulgaria au demonstrat ca impreuna pot obtine mai mult.

 

Avem deja un impact pozitiv asupra dezvoltarii regiunilor si asupra coeziunii teritoriale. Programul si-a dovedit importanta pentru dezvoltarea regiunii transfrontaliere, a remarcat ea. Ea a adaugat ca, in cadrul Presedintiei Consiliului UE, Bulgaria depune eforturi pentru promovarea si mentinerea politicii de coeziune. Presedintia bulgara si-a concentrat eforturile asupra organizarii unei dezbateri politice corecte si deschise asupra viitorului politicii de coeziune si asupra mentinerii rolului sau important dupa 2020. In ceea ce priveste coeziunea teritoriala, consideram ca politica de coeziune ar trebui sa-si mentina caracterul investitional pe termen lung , sporind in acelasi timp resursele pentru regiunile mai putin dezvoltate, consolidand gestionarea partajata, consolidand si sporind capacitatea locala de a pune in aplicare instrumentele teritoriale si utilizarea instrumentelor financiare, a spus ea.

By | 2018-04-03T15:47:44+00:00 aprilie 3rd, 2018|Uncategorized @ro|0 Comments

Leave A Comment